sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Kierrätyshaaste.

Minulla on jo hyvän tovin lojunut ompeluhuoneessani kahdet käyttökelvottomat farkut. Toiset ovat niin käytetyt että ratkeilevat liitoksistaan ja toiset ovat vähemmän käytetyt, mutta niin rumat että niitä tuskin kukaan käyttöön huolisikaan. Helmoja ja hepeneitä-blogin Krista haastoi minut ompelemaan kierrätysmateriaalista joten tämä oli oiva tilaisuus saada nuo farkut vihdoin hyötykäyttöön.
Farkku taitaa olla aika mielikuvitukseton kierrätysmateriaali, mutta se taipuu moneksi ja lopputulema voi olla hyvinkin mielikuvituksellinen. Haasteen ideana oli ettei ompelusta varten osteta mitään uutta, vaan kaikki muukin tarvittava materiaali on omasta varastosta.
Oman työni idea jalostui tehdessä ja ompelutarvikkeita pengoin sitä mukaa kun suunnitelma eteni. Farkkujen lisäksi tarvitsin ohutta vanua, collegea, vuorisatiinia, vetoketjun, resoria ja muuta pientä. Halusin tehdä tytölle keväisen farkkuhaalarin. Haalari on oiva esimerkiksi kauppareissuille.
Toiset farkut olivat mielestäni väriltään niin rumat että päätin tehdä asialle jotain. Käytin niinkin yksinkertaista ratkaisua kuin kangastussi. Pinkillä kangastussilla farkulle sai ihan uuden ilmeen.
En juurikaan hyödyntäny farkkujen valmiita saumoja koska halusin tehdä vaaleanpunaiset tehostetikkaukset. Leikoin kaavoja sitä mukaa pienemmiksi kappaleiksi kun niitä farkuille sommittelin. Kappaleita ei olisi saanut leikattua sellaisenaan ja olisi ollut ehkä hieman tylsää jos etu- ja takakappaleet olisivat olleet yhtenäisiä.
Tähdet tulivat kuvioon mukaan kun olin saanut kappaleet leikattua. Halusin kokeilla miltä pinkit kuviot näyttäisivät hieman rosoisilla reunoilla.
Tikkasin nurjalta puolelta pinkit neliönmuotoiset kappaleet kiinni päällikappaleisiin. Tikkaukset tein vapaalla kädellä tähdenmuotoisiksi ja tikkasin tähdet useamman kerran ympäri.
Sitten leikkasin oikealta puolelta päällikappaleesta tähden keskustan pois. Mielestäni tämä oli ihan kiva kokeilu. Muuten valmistin haalarin melko perinteisellä tyylillä. Hihan- ja lahkeensuihin laitoin resorit koska mielestäni ne on ihan kätevät haalarissa joka ei tule varsinaisesti ulkoiluun.
Vuorina käytin aiemmin saamaani vaaleanpunaista collegea. Hihoihin laitoin liukkaampaa vuorisatiinia jota löytyi sopiva kappale omista varastoista. Muistaakseni tämä kappale on ylijäämää itselle ommellusta jakusta. Resori on löytö kirpputorilta ja vetoketju on myös kirpparilöytö. Vuorin niskaan laitoin vielä ilmettä tuomaan palan kierrätettyä puuvillaa joka on kantattu puuvillavinonauhalla. Kokomerkkikin tähän ompelukseen on saatu eräästä joululahjasta joka sisälsi ompelutarvikkeita:)
Tosi hyvin onnistuin tekemään jo olemassaolevista materiaaleista. Tällaista työskentelytapaa pitäisi yrittää useamminkin. Valitettavan usein sitä huomaa löytävänsä itsensä kangaskaupasta kun omista varastoista ei muka löydy sopivia materiaaleja... tällä tavalla farkkuhaalarista saa paljon monisävyisemmän kuin uudesta farkusta tehtynä. Varsinkin hyvin kuluneissa farkuissa on tosi paljon sävyeroja ja nämä tuovat mukavaa vivahteikkuutta uuteen ompelukseen.
Tämä oli mukava haaste ja käykäähän ihmeessä kurkkaamassa millaisia kierrätysompeluja muut haastetut ovat tehneet :)

33 kommenttia:

 1. Ooo, nämä on makeet! Minäkin tykkään alikeompelusta tekniikkana, tulee ihan erilainen ilme kuin perinteisesti applikoimalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Alikeompelu, sehän se! Tekstiä kirjoittaessani en saanut tuota sanaa millään muistumaan mieleeni! :D

   Poista
 2. Kyllä tuli hienot haalarit! Tosi hienot nuo pinkit tehosteet ja kiva kun sinulla oli eri väriset farkut käytössä, antaa niin mielenkiintoisen ilmeen vaatteelle. Alikeompelulla tehty tähti on hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Farkusta ompelisi mielellään kyllä enemmänkin. Varsinkin käytetty farkku on miellyttävää ommella.

   Poista
 3. On kyllä ihan huippuhieno haalari, vau! Tähdet antavat kivasti ilmettä, samoin kuin pinkit tikkaukset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Täällä jo odotellaan kevättä että saa haalarin testiin :)

   Poista
 4. IIIII! Miten hieno haalari!!!! Kertakaikkisen upea kokoaminen farkunpaloista. Väritykset ja alikeompelut, sävysävyyn vetoketju sekä resorit...
  :DD

  VastaaPoista
 5. Voi, mikä vauhtihaalari. Minäkin koen, että usein juuri mielikuvituksettomasta materiaalista saa mielikuvituksellisimmat ideat. Ne ovat kuin tyhjä paperi jolle piirtää mitä tahansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Olet niin oikeassa. Ja tällaisia voisin kyllä ommella useamminkin :) Liian usein sitä ompelee vain siitä kauniisti kuvioidusta kankaasta..

   Poista
 6. Mielettömän hieno haalari. Farkusta on kyllä moneksi. Tulin haasteen tiimoilta kurkkimaan mitä kukakin on saanut aikaan. Sinulla on kivan oloinen blogi, tulen varmasti uudestaankin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia :) Ja kiva kuulla että tykkäät, tervetuloa useamminkin :)

   Poista
 7. Kävinkin täällä jo aiemmin kurkkaamasa mitä olit taikonut :) Haalari on upea tähtineen, tussauksineen ja tikkauksineen. Jotkut osaavat tuon farkun kanssa saada vaikka mitä hienoa aikaiseksi, sinä olet yksi sellainen! Mahtavaa, kun otit haasteeseen osaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia :) Ja oli kiva olla mukana! Tuskin olisin muuten tätä haalaria ommellut ainakaan tällaisenaan :)

   Poista
 8. Tämä on niiiin hieno!! Ihania yksityiskohtia ja kangastusseilla sai kivan ilmeen tylsän sinisen tasaiseen väriin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia :) Ihan yllätyin kuinka kivalta kangastussit farkulla näytti :)

   Poista
 9. Wau! Todella hieno haalari, nuo tussaukset ja muut yksityiskohdat sopivat hyvin farkkuun.

  VastaaPoista
 10. Tämä on ihan mielettömän upea farkkuhaalari. Itse tein vähän samalla tyylillä viime kesänä Viisveelle farkkutakin. Yhtenä päivänä hän haikaili takkinsa perään. Keskellä talvea. Epäilen, että keväällä se on liian pieni. Ehkä joudun sitten ompelemaan uuden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia :) Voi, kiva kuulla että on ollut noin mieluinen takki! Ei kai se auta kuin tehdä sopivamman kokoinen kevääksi. Tällaisen hyvä puoli on se, että käytettyjä farkkuja saa lähes ilmaiseksi kirppareilta :)

   Poista
 11. Ihana farkkuhaalari, ja paljon oot jaksanu tehä työtä tän eteen. Mahtavaa kierrätystä! :)

  VastaaPoista
 12. Kertakaikkisen hieno farkkuhaalari! Kekseliästä värittää farkkua kangastusseilla ja yksityiskohdat sopivat upeasti kokonaisuuteen.

  VastaaPoista
 13. Tosi kiva ja persoonallinen!
  Meitsillä iso ikea-kassillinen odottamassa inspiraatiota...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Noilla farkuilla tuntuu olevan tapana hieman odotuttaa sen inspiraation kanssa :D nämäkin lojui tosi kauon nurkissa ennen kuin pääsivät tähän projektiin mukaan.

   Poista