sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Lämpöinen pussi.

Tyttö tykkää jo istuskella vaunuissa joten vaihdoimme vaunujen kopan istuinosaan. Koppa on ollut hyvin suojaava nukkumapaikka pakkasilla. Kevättä kohti ilmat onneksi lämpenevät, tänäänkin mittari näytti auringonpaisteessa plusasteita. Niinpä, vihdoin ja viimein se kauan kaivattu aurinkokin näyttäytyi. Alunperin olisin halunnut ostaa sen Elodie Detailsin ihanan lämpöpussin. Sadan euron hinta on aika kirpaiseva. Ja kun näin lämpöpussin livenä niin luovuin koko ajatuksesta. Lämpöpussi näytti kovin pieneltä, ympäriinsä kiertävä vetoketju ei tuntunut kovin käytännölliseltä ja päällimateriaalikaan ei ihan vakuuttanut. Olisihan se ollut nätti, mutta se ei aina riitä.
Koska minulla on kangasvarastoissani paljon ulkoiluvaatekankaita niin päädyin tekemään pussin itse. Meidän vaunut ovat ruskeat joten valitsin niihin sopivan ruskeapohjaisen kuosikankaan lämpöpussin päälliseksi. Tämä kangas on vedenpitävä, tuulenpitävä ja hengittävä, eli omiansa ulkoiluun. Vuorikankaaksi valitsin tavallisen lakanapuuvillan. Tutkailin muutamia lämpöpusseja eräässä lastentarvikeliikkeessä ja näytti siltä että monissa oli sisus fleecea. Se on varmasti lämpöinen, mutta mielestäni vähän liian hiostava materiaali. Päällisen ja vuorin väliin laitoin 150 grammaisen vanun. Uskon että se on ihan riittävä kevääksi. Ensi talven mahdollisille paukkupakkasille voi tehdä sitten oman pussinsa.
Tämän pussin "kaavoitin" ihan mututuntumalla. Eli toisinsanoen piirsin hahmotelman pussista kankaan nurjalle puolelle. Pussiin otin avustavia mittoja jostain valmiista lämpöpussista. Tein pussista kuitenkin jonkin verran pidemmän. Siitä tuli ehkä hieman liiankin pitkä koska se menee noin kymmenen senttiä vaunujen jalkatuen ylitsekin. Mutta haitanneeko tuo. Keskelle eteen ompelin yhden pitkän vetoketjun ja sen alle laitoin vielä vetoketjun suojalistan jottei tuuli tuiverra vetoketjun kohdalta läpi.
Pussin yläosaan ompelin kujat kuminauhoille ja taskun kuminauhan kiristimelle. Tämän kuminauhasäädön valmistin sen kummemmin ajattelematta sen käyttöä. Muistelin että tällaisia oli kaupan lämpöpusseissa. Luulisin että ihan tavallinen kuminauhakin ilman kiristysmahdollisuutta olisi riittänyt.
Turvavöille tein isot "napinlävet" tiheällä siksakilla. Huomasin että myytävissä lämpöpusseissa oli liukuesteitä vaunujen istuinosaa vasten tulevissa osissa. En kerennyt alkaa metsästämään tarkoitukseen sopivaa kangasta joten kokeilin ensin tehdä liukuesteet keinonahasta johon laitoin sitä villasukkien pohjiin laitettavaa "jarrua".
Tämä ei kuitenkaan toiminut koska aine ei kiinnittynyt hyvin, joten hätäratkaisuna ompelin "silikonikuminauhaa"  pussin selkäpuolelle. Tämä ei ole ehkä esteettisesti paras ratkaisu, mutta käytössä se toimi aivan hyvin.
Lämpöpussista tuli mielestäni oikein kiva. Eräältä toiselta ompelijalta ostamani vaunuverhokin sopii siihen mielestäni hyvin. Tuo vaunulelu on ehkä vähän eri maailmasta, mutta pääasia on että siinä on niin mukava helinä johon tyttö mielellään nukahtaa :) 
Päällikangas: saatu
Vanu, vetoketju ja vaaleanpunainen puuvilla: Löytö-Pala

Lisäksi tuossa yläosan kiristyksessä tarvitsi pyöreää kuminauhaa, kuminauhan kiristimen, purjerankaan, lyhyen vetoketjun ja palan tarranauhaa. 

10 kommenttia:

 1. Hyvin suunniteltu ja hieno toteutus! Kyllä on neidillä nyt upea nukkumapaikka vaunuissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, hyvin on ainakin tähän mennessä unet maittaneet uudessa pussissa :)

   Poista
 2. Ihan supersöpö! Siistiä jälkeä, näyttää mahtavalta :)

  VastaaPoista
 3. Olet taitava tekijä! Vaikuttaa melkoisen haastavalta tehdä tuollainen. Kangasvalinnat on kyllä kauniin raikkaat:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Pussin ompelu sujui yllättävän helposti vaikka suunnittelu eteni sitä mukaa kuin ompelukin :)

   Poista
 4. Tosi kiva lämpöpussi, kuosi on mielettömän hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ei pitäisi ihan jokaisella vastaantulijalla olla samanlaista :)

   Poista