tiistai 19. toukokuuta 2015

Parempi myöhään...

..kuin ei milloinkaan. Näinhän se on. Pätee myös omaan ompelukoneeseen tutustumiseen. Hyvin palvelleessa Pfaffin kotikoneessa on ainakin 70 eri ommelta. Alunperin olin sitä mieltä etten tarvitse kuin suoraa, siksakia, napinläpiommelta ja ehkä jotain jousto-ommelta kun en vielä saumuria omistanut. Saumuri tuli kuitenkin jo vuosia sitten hankittua ja jousto-ompeleetkin jäivät vähäiselle käytölle. Jossain vaiheessa kuitenkin inspiroidun kaksoisneulan käytöstä ja esimerkiksi hunajakennosta koristeompeleena. Mutta edelleenkin hyvin vähän niistä yli seitsemästäkymmenestä ompeleesta on ollut käytössä. Kunnes nyt päätin tarttua tuumasta toimeen ja löysin niin mahtavan ompeleen että olen ihan rakastunut <3
Olen aina tykännyt esimerkiksi KappAhlin Newbie-malliston vaatteissa paljon käytetystä "virkatusta pitsireunasta" ja olen hulluuksissani haaveillut sellaisen toteuttamisesta jopa ihan käsinpistoilla. Nyt kuitenkin päätin avata ompelukoneeni ohjekirjan ja katsoa mitä kaikkia hyötyompeleita siellä onkaan. Ja tsadaa! Sieltähän löytyi heti ensimmäisenä kiva ommel jolla saa kiinnitettyä ohutta nauhaa/kangasta/narua/mitä vaan.
Ensimmäiseksi innostuin kokeilemaan tätä ommelta tytön leggareihin. Lankana on jotain luonnonvalkoista bambulankaa josta piti alunperin (tämä olisi ihan oma tarinansa...) tulla kauniita kestorättejä. Leggarit leikkelin R-Collectionin  aivan ihanan värisestä interlockista. Harmittaa jo nyt etten ostanut tätä R-Collectionin Pop up-myymälästä enempää. Kangas on kauniin värinsä lisäksi myös täydellisen tuntoinen, niin pehmeä <3 Takapuoleen laitoin röyhelöä Tallinnan reissulta ostetusta brodyyrinauhasta.
Samalla kokeilin ensimmäistä kertaa kunnolla "uutta" peitetikkikonettani. Paljon jännää yhteen työhön! Lahkeensuiden käänteet meni nätisti, mutta vyötärön käänne kuminauhoineen ei siedä lähempää tarkastelua. Kone toimii kyllä todella hyvin ja ei tee hyppytikkiä, mutta käyttäjä on vielä vähän liian arka koneen käytössä. Vähän lisää harjoittelua niin eiköhän se siitä. Olen aiemmin käyttänyt ainoastaan teollisuuspeitetikkikonetta, niin vaatii hieman totuttelua ettei kone olekaan ihan niin jämy. Seuraavaksi voisikin alkaa miettimään kantinkääntäjän virittelyä tähän koneeseen.
Mutta takaisin niihin leggareihin. Lahkeensuun pitsireunoista tuli niin söpöt! Samaa piti tietty päästä heti kokeileen johonkin muuhunkin. Ja niinpä leikkelin punaisesta Aurinkopeura-trikoosta pitkähihaisen bodyn.
Bodyn kanttaukset tein samaisella jäänsinisellä trikoolla kuin leggarit. Ja kanttauksien reunoihin laitoin myös samaa luonnonvalkoista bambulankaa. Oon ihan rakastunut. Varottelin jo miestäkin että saa pelätä koska nakutan kaikkien hänenkin paitojen hihat ja helmat täyteen söpöä pitsiä :D Nyt on hirveä hinku päästä ostaan söpön värisiä tarkoitukseen sopivia lankoja.
Vielä jää nähtäväksi miten tämä lanka käyttäytyy pesussa. Pesunkestävyys jännittää hieman myös noiden saumojen kohdalla. Pysyykö lanka saumassa vai lähteekö se liestymään. Pitää seuraavaan pitseilyyn miettiä paremmin näiden lankojen päättelyä.
Nyt tajusin vasta viimeisten saumojen kohdalla vetää langat ikäänkuin saumurihuolittelun sisään. Ensimmäisissä saumoissa ajoin saumurihuolittelulla lankojen päältä jolloin langat jäävät melko lyhyeksi.
Mutta kaikenkaikkiaan, minä tykkään <3 Mitäs te tykkäätte? Oliko jo entuudestaan tuttu juttu? Ja ennenkaikkea tunnetteko te omat ompelukoneenne? :D Itse tunnen Rouva Pfaffini nyt hieman paremmin, mutta jäihän noita ompeleita vielä tutkittavaksi. Voisin lähipäivinä laittaa jonkinlaista ohjettakin tällaisen pitsin ompeluun jos teitä kiinnostaa? :)
Aurinkopeura-setistä tuli mielestäni oikein raikas ja kesäisen sävyinen, vaikka tällainen pikainen ompelus olikin. Setissä tosin on vielä hyvinkin kasvunvaraa ja bodyn olisi voinut tehdä kesää kohti mentäessä lyhythihaisenakin. Koska sitä tajuaa että se kesä on jo lähestulkoon täällä. Olen vasta herännyt ihmettelemään kun missään ei näy enää lunta :D
Aurinkopeura-trikoo: Pehemiä
Jäänsininen interlock: R-Collection
Vaaleansininen brodyyrinauha: Kangadzungel
Luonnonvalkoinen bambulanka: Anttila

7 kommenttia:

 1. Voi ylisöpöys! Itse haaveilen ompelukoneesta, jolla saisi edes kunnollista hunajakennoa, kun tuo Elna on niin kovin kiukkuinen aina välillä ;) Kiva tuo ommel, vaikka en ihan tajua kuinka toimii, ompeleeko koneesi noin paksua lankaa?

  VastaaPoista
 2. Suloinen setti jälleen. En olekaan aiemmin tuollaiseen pitsiompeleeseen törmännyt ja minusta ainakin olisi mielenkiintoista nähdä miten sellainen tehdään. Ompelukoneeni on vanha jossa ei ole kuin suora ja siksak, ei edes jousto-ommelta joten voisin sanoa tuntevani koneeni.. Tosin napinläpiä en ole sillä tehnyt mutta ehkä siitäkin ohjekirjan kanssa selviäisi... :)

  VastaaPoista
 3. Onpas kauniita ompeluksia sinulle täällä. Niin kaunista jälkeä :)

  VastaaPoista
 4. Onpas kauniita ompeluksia sinulle täällä. Niin kaunista jälkeä :)

  VastaaPoista
 5. Ihan uusi juttu minulle tuollainen tapa ommella koristetta, joten mielenkiinnolla näkisin, miten se tapahtuu. Näyttää niin ihanalle ja kohtuullisen helpolle tavalle (?). Ihanat brodyyriröyhelötkin, asukokonaisuus taas toimii hyvin yhteen! Suloisuuksien suloisuus :). Minä en tunnusta tuntevani ompelukonettani, olemme vasta reilun vuoden kulkeneet yhtä matkaa. Ohjekirjan kanssa saan tavata napinlävet ja erikoisemmat ompeleet. Teollisuuskoneita minulla on suuri ikävä, niillä pystyi huruuttamaan tarpeeksi kovaa paksujakin kankaita.

  VastaaPoista
 6. Aivan ihana setti! Mulla alkoi kiinnostaa tuon ompelu,omastakin koneesta löytyy nimittäin aika laaja kirjo eri ompeleita,tiedä vaikka silläkin saisi tuollaisia söpöyksiä aikaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Luulisin että tuo on kohtuu yleinen ommel sellaisissa koneissa missä vähänkin enempi ompeleita on :)

   Poista