keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Pitsireuna-tutoriaali.

Tässä sitä olisi. Pienimuotoista ohjetta tuohon aiemmassa postauksessani olevalle pitsireunalle. Oma ompelukoneeni on Pfaff expression 2038 ja ompeleita siitä löytyy enemmän kuin tarpeeksi. Sinulla ei toki tarvitse olla sama kone, ainoa vaatimus on että koneesi ompeleista samankaltainen ommel löytyisi. En ole yhtään varma kuin yleinen ommel tämä kotikoneissa ylipäätänsä on, mutta uskoisin että kuitenkin kohtuu yleinen koska se minunkin koneessani on näiden "hyötyompeleiden" joukossa (ommel nro. 5).

Kyseessä on siis piilo-ommel jonka pääasiallinen tarkoitus on tehdä näkymättömiä päärmeitä. Eli tämän näköinen ommel ----^----^----^---- .
Ompeleen toinen nimitys on simpukkaommel koska sillä saa tehtyä kankaaseen "simpukkamaisen" reunan. Ompeleessa on neljä suoraa tikkiä ja niiden jälkeen aina yksi siksak-tikkaus. Ja jotta simpukkaommel tai "pitsireunan" tekeminen onnistuu, niin ommel pitää kääntää peilikuvaksi (yllä olevassa kuvassa ommel on jo peilattu.) 

En tiedä kuinka yleinen tämä ominaisuus on, mutta jos koneessa ei ole peilausmahdollisuutta niin en näe syytä miksi pitsireunaa ei voisi ommella myös "väärinpäin", eli siten että ommeltava työ on paininjalan oikealla puolella. Tämä voi tosin olla haastavampaa ompelijan kannalta. Omassa koneessani peilaus tapahtuu tuota kuvan ala-oikealla olevaa nappia painamalla (nuolet vasemmalle ja oikealle). 

Ohjelmoituna tikinpituutena tälle ompeleelle näkyi koneessani olevan 2,5. Tilkulle testailtuani päädyin kuitenkin lyhetämään pistonpituutta 1,5een.
Ja hommahan toimii kaikessa yksinkertaisuudessa niin, että nuo neljä suoraa tikkiä osuvat ommeltavaan reunaan. Työn reunassa kuljetetaan kiinnitettävää lankaa/nauhaa jonka ompeleen siksak-pisto nappaa aina mukaan.  Eli tuo paksu lanka kiinnittyy reunaan ihan normaalilla ompelulangalla. Omalla koneella kannattaa kokeilla eri langankireyksiä. Minun koneellani parhainta jälkeä tulee kun ylälanka on aika löysällä ja alalanka puolestaan hieman normaalia kireämmällä. Ja jos tuntuu siltä että ommel venyttää reunaa, niin ompeleen alla kannattaa käyttää esimerkiksi irtirevittävää tukikangasta. Tällainen reunapitsi sopii hyvin myös sellaiseen työhön jossa haluaa aaltomaisuutta reunaan, silloin kangas saakin ommeltaessa hieman venyä. Tässä työssä käytin reunassa jotain bambulankaa ja ainakin ensimmäisestä pesusta se selviytyi hyvin :)
Langan kiinnittäminen reunaan sujuu hyvin ihan tavallisella paininjalalla, mutta halutessaan voi käyttää myös reunaohjaimella varustettua paininjalkaa. Itse tykkään tehdä mielummin normaalilla paininjalalla ja ohjata lankaa ihan näppituntumalla.
Langan/nauhan värillä saa niin kivasti ilmettä ihan yksiväriseen ja simppeliinkin malliin. Tykkään <3 Tästä valmistuneesta ompeluksesta valokuvia hieman myöhemmin.
Näitä valokuvia katsottuani en voi todeta muuta kuin että onpas koneeni pölyinen! :D
Vaatisi raukka ehkä vähän perusteellisemman puhdistuksen.

Toivottavasti tästä ohjeesta oli ainakin jollekin hyötyä :) Löytyikö sinun koneestasi vastaava ommel?

16 kommenttia:

 1. Kiitos tästä tutoriaalista. Ihana, uusi ja tosi hyvä idea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos tästä oli iloa ja inspiraatiota :) Mielellään näkisin millaisiin juttuihin muutkin tätä ommelta hyödyntävät :)

   Poista
 2. Pitää heti huomenna tutkia oma pfaff että miten onnistuu! Mitä lankaa ruukaat käyttää tuossa? Mietin että mimmosta se voi olla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti koneestasi löytyi vastaava ommel. Käytin jotain neulomiseen tarkoitettua bambulankaa, villalanka olisi varmaan aika kutittava tai karhea. Tuo bambulanka säilyi myös pesussa siistinä :)

   Poista
 3. Nopeastihan sait tutoriaalin tehtyä, kiitos! Täytyypä tutkia oma kone, mutta epäilen ettei siinä tuollaista ole.. Pitsireunus on vaan niin kivan näköistä että olisi kiva sitä joskus käyttää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löytyikö koneestasi tätä ommelta? Minä epäilen että jäin tähän niin koukkuun että seuraavat puoli vuotta teen vain vaatteita joissa on enemmän tai vähemmän pitsiä :)

   Poista
 4. Kiitoksia ohjeesta! Todella selkeä ja hyvä. Nyt pitäisi vaan keksiä, mihin tätä koristereunaa käyttäisin :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Mie tykkää että tämä on tosi kiva yksivärisessä vaatteessa jollain erivärisellä langalla. Jännityksellä odotan mitä kivaa sinä keksit :)

   Poista
 5. Piti heti rientää lukemaan oman ompelukoneen ohjekirjaa ja onneksi sieltäkin löytyi sama ommel :) kyllä nyt saa kauniita vaatteita tytöille tehtyä. Kiitos vinkin jakamisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, tosi kiva juttu! :) Ja ole hyvä, mielellään tällaisia vinkkejä jakaa muillekin ja vielä kivempaa on se että vinkeistä on joillekin hyötyä :)

   Poista
 6. Aivan mahtava idea, tätä täytyy käyttää joskus! Miten sä olet ns. päätellyt sitten tuon langan, ettei se karkaa valmiina? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kysymys! En ole hoksannut tätä tietoa tuohon ohjeeseen laittaakaan. Eli langat "vedän" saumurihuolittelun sisälle kun huolittelen sauman. Eli ei anna saumurin terän leikata niitä lankoja vaan ne jätetään sinne silmukoiden sisälle. :)

   Poista
 7. Uskomaton idea, pakko kokeilla huomenna! :)

  VastaaPoista
 8. Kiva idea! Neula ei siis rei'itä sitä koristelankaa, vaan kieppaa sen mukaan? Entä miten onnistuu esim. leggarien lahkeensuut, missä joustoa, että saa jalkaan (siis tuo "pitsi"reunahan ei enää jousta)?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se itseasiassa vähän joustaa :) Meillä on toiminut leggareissakin ihan hyvin. Ja ommel nimenomaan nappaa sen langan mukaan jolloin se lanka pystyy vähän liikkumaan ja joustamaankin tarvittaessa.

   Poista
 9. Hei, minä epäilin, että tuo neulelanka ei kestä hyvänä vaan venyy ulos ompeleen alta eripituisille lenkeille. Testasin nyt ja huomaan olleeni väärässä. Vaikka kynsillä kiskoin, niin neulelanka pysyi hyvin paikoillaan piilo-ompeleen alla. Tämä idea on aivan superhyvä. Kiitän ohjeesta :) Tässä on minun testihuivini. Linkitin blogistani tänne ohjeeseen, sopiihan? https://kangaskorjaamolla.blogspot.fi/2017/05/pipo-ja-tuubihuivi-kevaaksi.html

  VastaaPoista