sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Lisää kevättä.

Edellisen postauksen takin lisäksi halusin tehdä vedenpitävän ulkoilutakin ja sen kaveriksi housut. Meillä on ulkona mönkimiseen ja pyörimiseen tarkoitettu haalari, mutta ajattelin että rymyhaalarin lisäksi olisi kiva olla olemassa myös vähän siistimpi takki ja housut.
Nyt on jo useamman päivän ajan vuoroin satanut vettä ja vuoroin paistanut aurinko. Lumesta ei ole kohta enää tietoakaan. Vähän aikaa sitten lumitilanne oli kuitenkin toinen ja ajattelin laittaa takkiin ja housuihin lämmikkeeksi ohuen 60 grammaisen vanun. Tämä tuo sen verran lämpöä että näiden kanssa ei tarvitse sen enempiä kerrospukeutumista. Ja ovat oikein passelin lämpöiset pitkälle kevääseen.Takin sekä housujen päällimateriaalit on vedenpitäviä ja lisäksi teippasin housujen saumat vedenpitäviksi. Ajattelin alun perin tehdä setistä yksivärisen, mutta jo aika alkuvaiheessa mukaan päätyi vähän pinkkiä tikkauslankojen muodossa. Ja sitä myöten pinkkiä tuli mukaan vähän enemmänkin.
Halusin tehdä takkiin irrotettavan hupun ja päädyin sitten hieman enemmänkin näpertelemään. Tein hupun kiinnitystä varten tuollaisen listan jonka saa halutessaan piiloon. Listankin päädyin tekemään tuolla tehostevärillä. Hihansuiden sisäpuoli, kaulus ja vetoketjun suoja on päällikankaaseen sopivasti mätsäävää trikoota. On huomattavasti mukavamman tuntuinen päällä kuin pelkkä vuorikangas ja esim. fleecea en tykkää käyttää.
Housujen mallista halusin mahdollisimman korkeavyötäröisen jotta selkä ei vilkkuisi takin alta tyttöä nostellessakaan. Takki itsessään olisi voinut olla muutaman sentin pidempi.
Housun saumojen teippauksesta oli tulla katastrofi. Olen tottunut silittämään saumateipit omalla silitysraudallani jonka säädöt ovat tutut. Nyt kuitenkin aloin silittämään teippejä koululla ja koulun raudalla. Vaan samoilla säädöillä rauta kuumenikin aivan liikaa ja teippi suli kelvottomaksi. Enkä laiskuuksissani jaksanut tehdä mitään koesilitystä. Onneksi sain tilanteen pelastettua kotona tutun raudan kanssa.
Housuihin laitoin tehosteeksi takin värisen vetoketjun. Ja lahkeensuun sisäpuoli on myös tuota violettia päällikangasta. Teen yleensä pienten ulkoiluhousujen ja -haalareiden lahkeensuut siten että lahkeen vuori on jonkin matkaa tuota päällikangasta. Näin välttyy siltä että vuorikangas pääsisi imemään vettä lahkeensuusta.
Lahkeensuut olisivat voineet olla hieman leveämmät sillä ainakin nuo talvikumisaappaat ovat aika jämäkät. Lahkeensuihin tein kiinteänä nuo kenkien alle pujotettavat renksut. Toimivat hyvin tämän ikäisellä joka ei vielä yksin tuolla viiletä menemään ja apu löytyy vierestä jos lenksu tarttuu johonkin kiinni. Moista tilannetta ei kyllä ole koskaan sattunut. Minusta ne napeilla kiinnitettävät jalkalenksut on raivostuttavia kun jo pukiessa ne tahtovat irtoilla.
Takin helman alavaraan ompelin kujan kuminauhalle. Vuorin sivusaumoihin tein kuminauhoille ja kuminauhan kiristimille tuollaiset taskut joista helmaa saa näppärästi kiristettyä. Ja kuminauhojen päät pysyvät nätisti takin sisällä ilman että niiden olisi vaarana tarttua mihinkään kiinni.
Tykkään tämän takin mallista erityisen paljon ja samalla mallilla teen varmaan toisenkin välikausitakin, tosin ilman vanua. 
Takin ja housujen päällikankaat: saatu
Harmaa vuorikangas, vetoketju: Karnaluks
Nepparit: Ompelutalo
Korallinpunainen trikoo: Kangaskapina

4 kommenttia:

  1. Voi kun on taidokkaasti ja huolella tehty takki! Ihana! :)

    VastaaPoista
  2. Kyllä tämä setti pesee kaupan valmiit välikausi-vaatteet mennen tullen! Upeaa työtä :)

    VastaaPoista