keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Talven söpöimmät tontut ja kaava tonttulakkiin.

Tiptap tiptap. Niin se joulu taas vaan lähestyy <3 Itse kuulun niihin ihmisiin jotka tykkää vähän enemmänkin hössöttää joulujuttuja, kuunnella joululauluja, vaihtaa jouluverhot ja tehdä sata muuta tuiki tarpeellista jouluhommaa :D Oikeasti aika ja energia ei kyllä riitä siihen kaikkeen mitä olisi kiva tehdä, mutta onneksi sentäs edes jotain. Keittiöön sain ommeltua jopa talviset verhot. Voi kuinka suorien, pitkien kappojen ompelu onkin tympeää. Onneksi sitä ei niin kovin usein tarvitse harrastaa. Päätin olla myös ajoissa liikenteessä ja ompelin muksuille tonttulakit. Halusin tehdä tonttulakit jotka olisivat mahdollisimmat pitkäikäiset ja hyvin päässä pysyvää sorttia.
Päädyin tekemään molemmille pisaran mallisen tonttulakin. Tonttulakki koostuu kahdesta pisaran mallisesta palasta ja resorikaitaleesta. Malli soveltuu minusta erityisen hyvin raidallisille kankaille koska kankaan leikkuusuuntaa vaihtamalla saa tonttulakkiin aivan eri ilmettä. Minulla oli kaapissa R-Collectionin myymälästä ostettua puna-valko raidallista trikoota ja ne olivat juuri sopivan kokoisia soiroja tähän hommaan. Päätin jakaa tämän kivan kaavan teillekin. Pojan tonttulakki on tehty tällä tulostettavalla kaavalla. Kaava sisältää kaksi sivua jotka leikataan ja teipataan yhteen yhtenäiseksi kaavaksi. Helppoa kuin...tonttulakin teko! :D

Kaava löytyy siis TÄÄLTÄ. Klikklik. 

Tytön tonttulakki on muuten sama, mutta leikatessa jatkoin lakkiin lisää pituutta. Molempiin lakkeihin laitoin puna-valko raidallista resoria. Tarvitset siis kaksi pisaran mallista palaa joista toiseen leikataan aukko. Kaavat sisältävät saumanvarat eli niitä ei tarvitse kaavaan lisätä. Nämä pisaran muotoiset kappaleet ommellaan ulkoreunoista yhteen oikeat puolet vastakkain. Sen jälkeen tonttulakin voi kääntää oikeinpäin. Sitten resori ommellaan renkaaksi, taitetaan kaksinkerroin ja ommellaan aukkoon kankaiden oikeat puolet vastakkain. Voit käyttää joko saumurin huolittelua tai jotain joustavaa ommelta ompelukoneestasi. Ja simsalabim, tonttulakki on valmis!
Omiin tonttulakkeihin halusin toki vielä kulkuset, mutta nehän eivät ole mitenkään pakolliset. Ja tonttulakkiahan voi koristella myös vaikka millaisella tupsulla, rusetilla yms. Vain mielikuvitus on tässäkin asiassa rajana :) Kaavassa on resoreiden mitat 38-44 cm kokoisille päille, mutta tämä malli on hyvin monen kokoiseen päähän sopiva. Ja tuo 44cm kokoinen resori venyy helposti isompaankin päähän.

Joko siellä hössötetään joulua?! :)


4 kommenttia:

 1. Aaaawww miten ihanat! Just eilen illalla kaivelin 5v pojalle päiväkotiin tonttulakkia ja löysin vain 86cm sopivan :D Onneksi venyi isommankin jäbän päähän! Minä olen kyllä myös jouluhössöttäjä ja joulun alla tulee muutenkin into ja halu tehdä kotona kaikkea, pientä remppaa ja muuta paikkojen fixailua ;) Jotain pientä joulujuttua on jo esilläkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Meänki typy kyllä laittoi sitten lopulta päähänsä mielummin minun oman vanhan tonttulakin jostain 80-luvulta :D

   Poista
 2. Ihanat ja tätä kaavaa kokeilen varmasti! Kiitos <3

  VastaaPoista