maanantai 16. tammikuuta 2017

Pieni tutoriaali kantatun sauman litistämiseen.

Minulta on usein kysytty pieniä vinkkejä ompeluun ja viimeistellyn näköisen vaatteen valmistukseen. Ensimmäinen vinkkini koskee sellaisen sauman huolittelua jossa on jokin kantattu reuna. Tällainen voi olla esimerkiksi tasona kantattu pääntie tai hihansuu. 
Monesti ongelmana on se että kanttaukset eivät tahdo pysyä kohdillaan saumuroidessa ja kanttauksen saumasta tulee vino ja epäsiisti. Jos ompelukone on lähettyvillä niin kannattaa käyttää sen verran aikaa että ennen saumurointia tikkaa muutamalla pistolla kanttaukset kohdakkain yhteen. 
Ompelukoneella tikkaaminen ei toki ole pakollinen, mutta se on ainakin varma tapa saada kantit kohdakkain. Toinen vinkki on aloittaa reunan saumurointi siten että nostat painijalan ja neulat ylös, laitat työn neulojen kohdalle paininjalan alle, lasket paininjalan ja neulat alas ja saumuroit sauman. Tämä kohta kannattaa tehdä tarpeeksi hitaasti ja huolella työstä kiinni pitäen jotta työ ei luiskahda pois neulojen alta kun kantattu sauma loppuu. 
Koulussa meille puhuttiin aina trenssauksesta ja trenssin ompelusta. Vaateteollisuudessa tämä on ihan tuttu termi, mutta arkisemmassa ompelumaailmassa tämä aiheuttaa hieman hämmennystä. Sana "trenssi" tuo lähes kaikille mieleen trenssitakin. Vaateteollisuuden ompelutermistössä trenssi on siis tiheästä siksakista muodostuva ommel ja tehtaissa on erityiset koneet tätä varten. Trenssejä näkyy paljon esimerkiksi farkuissa, takeissa jne.
Trenssausta käytetään myös trikoisen kanttauksen sauman litistämisessä. Jos esimerkiksi hihansuun kanttauksen tekee tasona niin silloin kanttaukseen tulee väkisinkin sauma. Moni onkin sanonut että tuon sauman litistäminen on se ompelun tylsin/tympein/hankalin/inhottavin homma. Enkä ihmettele. Kotikoneella on hankala, ellei jopa mahdoton ommella nätisti pientä pätkää tiheää siksak-ommelta tällaiseen kohtaan.
Siksipä suurin osa käyttää tähän suoraommelta, mutta kanttauksen kohta on paksu niin sen ompelu on melko haastavaa. Ja koska kanttauksen sauma on sen verran lyhyt pätkä, niin sitä on tosi hankala saada syöttymään paininjalan alla nätisti. Itse ompelin pitkän aikaa nämä saumojen litistämiset teollisuuskoneellani. Teollisuuskone jaksaa syöttää ja puristaa paksumpia kohtia hyvin. Mutta jos et omista konetta joka jaksaisi suoraompeleella tehdä nättiä tikkiä kanttauksen saumaan niin tämä vinkki on täydellinen sinulle. Tosin tähän vaaditaan koneelta kolmipiste siksak. Uskoakseni sellainen löytyy useimmista perus ompelukoneista.
Kolmipiste siksakin tikin leveys laitetaan mahdollisimman isolle ja tikin pituus mahdollisimman lyhyelle. Omassa koneessani tikin leveys on 9 ja tikin pituus 0. Saumassa oleva saumuroinnin häntä asetetaan litistettävän sauman sisään.
Sitten litistettävä sauma asetetaan paininjalan alle siten että tikattava sauma on siinä poikittain. Työstettävän sauman ei tule liikkua paininjalan alla koska tässä tavassa etuna on se että liikkuva osa onkin neula. Ja sitten ommella hurautetaan sauma litteäksi. Kannattaa tehdä useampia päällekkäisiä pistoja jotta tikit ovat varmasti pysyviä. Jos sinun tarvitsee tehdä leveämpi trenssaus niin silloin työtä voi pyöräyttää siten että jättää viimeisen tikin kohdalla neulan alas, nostaa paininjalan ylös ja pyöräyttää työtä 180 astetta ympäri ja tekee viereen toisen trenssauksen. :)
Mielestäni tämä on erittäin siisti ja toimiva tapa tehdä trenssaus. Olen kuullut että jotkut jopa puree tai vasaroi saumaa litteämmäksi jotta se kulkisi paremmin paininjalan alla :D Tällä tavalla näin järeitä keinoja ei tarvita :)

8 kommenttia:

 1. Vähänkö oli helppo tuolla tavalla litistää sauma. Että kiitosta vaan ohjeests

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, kiva että pystyin olemaan avuksi :)

   Poista
 2. Ehdottomasti täytyy kokeilla, kun seuraavan kerran trikoita ompelen, kiitokset vain vinkistä! On meinaan monta kertaa hermoiltu trenssauksien kanssa..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se ei oo mitään maailman kivointa puuhaa :D

   Poista
 3. Heivou! Pakko kokeilla tuota ompelutekniikkaa trenssauksessa. Kiitos 😊

  VastaaPoista
 4. Sulla on tosi kivoja vinkkejä täällä! Olen ihan vähän kade teollisuuskoneesta ;). Kieltämättä monet kerrat on ollut ikävä niitä, kun kotona yrittää saada jotain aikaiseksi. Paljon toki kotikoneellakin saa tehtyä juttuja, mutta esimerkiksi nopeus ja tuo trenssaus on niitä, joita kaipaa eniten. Ja nahan ompelussa olisi teollisuuskone ihan ykkönen :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Joo, en ole ikinä edes yrittänyt nahan ompelua kotikoneella kun tiedän että mulla menisi hermot vaikka itse kone saattaisikin kestää :D

   Poista