keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Heppu-trikoolippis, sisältää kaavan ja kuvalliset ohjeet

Tätä on toivottu enemmän kuin paljon, joten tässä se on. Kuvalliset ohjeet ja piirtämäni kaava "Heppu"-lippalakkiin. Olkaa hyvä.

Lippalakin valmistamiseen tarvitset
- trikoota sekä päälliseen että vuoriin noin 20 cm
- palan tukikangasta tai esim. farkkua lipan tueksi
- noin 20 cm pitkän suikaleen tukikangasta lipan kiinnitysreunaan
- noin 12 cm pätkän 0,5cm leveää kuminauhaa
- ompelukoneen jossa on joustava suoraommel
- kaavat saat tulostettua TÄÄLTÄ

Tallenna kaavatiedosto koneellesi. Valitse tulostusasetuksista että sivut tulostuvat todellisessa koossa.
Kaavassa ei ole piirrettynä kaikkia välikokoja. Jos tarvitset välikoon niin saat sen helposti itse piirrettyä. Lisää kaavoja piirtäessä tai kappaleita leikatessa 5mm saumanvarat. Leikkaa kaksi lippaa, 4 kiilaa, yksi etukappale ja yksi vuorikappale. Huomioi että vuorikappale leikataan taitteelta.
Leikkaa kappaleisiin kaavojen mukaiset hakit, eli kohdistusmerkit. Huomioi että et leikkaa hakista saumanvaroja syvempää. Älä leikkaa vielä tässä vaiheessa lipan kiinnitysreunan hakkimerkkejä kiiloihin.
Kiinnitä tukikangas alemman lippakappaleen nurjalle puolelle. Jos käytät tukena esimerkiksi farkkua tms. niin kiinnitä tukikangas ompelemalla. Itse käytän jämäkkää kiinnisilitettävää tukikangasta joka nimensä mukaisesti kiinnittyy silittämällä.
 Ompele lipan ulommat reunat yhteen suoraompeleella.
Voit tehdä lipan saumanvaroihin "aukileikkauksia" jolloin saat saumanvarat asettumaan nätimmin.
Käännä lippa oikein päin ja tikkaa lipan ulkoreuna.
Samalla voit ommella "tukiompeleen" lipan kiinnitysreunaan. Tämä ommel auttaa kappaleita pysymään yhdessä.
Tässä vaiheessa näyttää siis tältä.
Sitten siirrytään kiilojen ompeluun. Käytä ompelukoneen joustavaa suoraommelta. Ja muista että saumanvarat ovat sen 5mm. Koska lakissa on monta saumaa niin on todella tärkeä pitää huoli siitä että saumanvarat pysyvät sekä leikatessa että ommellessa oikean kokoisina. Jo millin tai parin heitto jokaisessa saumassa vaikuttaa huomattavasti lopputulokseen. Eli jos haluat oikean kokoisen lippalakin niin ole tarkkana! :)

Ompele ensin kaksi kiilaa yhteen. Älä ompele ihan kiilan kärkeen asti vaan muista sielläkin 5mm saumanvara. Näin saat kohdistettua kiilojen kärjet nätisti. 
Ompele kolmas kiila kiinni jo yhteen ommeltuihin kiiloihin. Näin sinulla on kolme yhteen ommeltua kiilaa. 
Tässä vaiheessa kappaleiden tulisi näyttää tältä.

Seuraavaksi ommellaan etukappaleen muotolaskos. Muotolaskoksen kärki tulee ommella mahdollisimman loivasti kohti reunaa. Tämän jälkeen neljäs kiila ommellaan kiinni etukappaleeseen.
Tässä vaiheessa kappaleiden tulisi näyttää tältä. 
Seuraavaksi kaikki kiilat ommellaan yhteen. Eli aseta kappaleet oikeat puolet vastakkain ja ompele joustavalla suoraompeleella niiden kaarevat reunat yhteen.
Huomioi että saumanvarat pysyvät "auki" ompeleiden alla. Jos olet vähemmän laiska silittäjä kuin minä, niin saumanvarat voi myös silittää auki ennen tätä vaihetta :D
Tässä vaiheessa lakin pitäisi näyttää tältä. 
Seuraavaksi tikataan kaikki saumanvarat. Eli suoraompeleella tikataan saumanvarat saumojen molemmin puolin.
Muotolaskoksen voi halutessaan tikata, mutta itse olen jättänyt sen tikkaamatta.
Nyt pitäisi näyttää jo tältä. Tarkista kaavasta lipan kiinnitysreunan hakkien paikka ja leikkaa hakit lakin etukappaleen viereisiin kiiloihin. Hakkimerkki tulee muutaman sentin päähän etukappaleen saumasta.  
Seuraavaksi lipan kiinnitysreunaan silitetään kiinni suikale tukikangasta. 
Ompele lippa paikoilleen pitkällä tikillä kappaleiden oikeat puolet vastakkain. Varo venyttämästä kappaleita. 
Tässä vaiheessa lippalakki näyttää vielä vähän reppanalta.
Seuraavaksi ommellaan kuvan mukaisesti vuorikappaleen muotolaskokset.
Muotolaskoksien jälkeen ommellaan vuorikappaleen pitkä sivu. Muista jättää tähän saumaan kääntöaukko!
Aseta lippalakki ja vuori sisäkkäin, oikeat puolet vastakkain, siten että lippa jää kappaleiden väliin. 
Ompele lakki ja vuorikappale alareunoista yhteen.
Leikkaa pätkä kuminauhaa. Kuminauhan pituus riippuu täysin kuminauhan laadusta, eli sen joustavuudesta ja palautuvuudesta. Itselläni oli käytössä kohtuu jämäkkä kuminauha ja sen sopiva pituus on noin 2/3 kahden kiilan leveydestä. 
Kiinnitä kuminauhan päät kahden taimmaisen kiilan saumanvaroihin. Kun kuminauhan molemmat päät on kiinnitetty niin voit kääntää lippalakin kääntöaukon kautta oikein päin.
Tässä vaiheessa näyttää tältä.
Seuraavaksi lippalakin alareuna tikataan suoraompeleella. Tässä vaiheessa on myös todennäköistä että tikkauksiin käyttämäsi lanka loppuu ja odottelet pari viikkoa että muistat ostaa sitä samaa lankaa... 

Alareuna tikataan muuten ihan normaalisti, mutta kuminauhan kohdalla tikataan siten että kuminauhan päädyissä työtä käännetään 90astetta ja ommellaan 3-4 tikkiä kuminauhan päädyn yli. Sitten työtä käännetään 90 astetta takaisin ja ommellaan siten että kuminauha kulkee vapaana tikkauksen oikealla puolella. 
Tässä täytyy vain tuntea että kuminauha on oikealla paikallaan ja venyttää kuminauhaa samalla kun tikkaa.. Mahdottoman hankala selittää näillä väsyneillä aivoilla.. Kuvat kertonevat paremmin..

Lippalakin taimmaisten kiilojen alareunan tikkauksen tulisi näyttää tältä.
Sitten ommellaan vielä vuorin kääntöaukko umpeen ja tsadaa, lippalakki on valmis :)
Toivottavasti tästä ohjeistuksesta otti edes jotain selkoa. Ajatus ei juokse nyt niin jouhevasti että saisi järkevää tekstiä aikaiseksi. Liikaa tehtäviä juttuja, liian vähän aikaa. Niin kuin aina :D
Pojalla on näissä kuvissa 44/46cm lippalakki ja hänen päänympärys on noin 44,5cm.
Saa kysyä jos on kysyttävää ja saa huikata jos huomaa kaavoissa tai ohjeessa jotain epäloogista :D
Lippiksen "farkkutrikoo": Ainola
Bodyn trikoo: Käpynen

6 kommenttia:

 1. Ihan mahtavaa! Kiitos kaavasta! Just alkuviikosta ajattelin, että meidän kolmivuotias tarvis tämmösen. Ja nyt varmuudella saakin. :)

  VastaaPoista
 2. Tätä pitää kyllä kokeilla, kunhan ehtii! Kiitos ohjeista ja kaavasta ❤

  VastaaPoista
 3. nyt tulostan kaavan ja tänään toivottavasti pojan nukkuessa päikkärit pääsen ainakin alkuun! Kiitos kun teit kaavan ja ohjeetkin vaikuttaa tosi selkeiltä :)

  VastaaPoista
 4. No nyt sain valmiiksi. Poikani halusi harmaan lippiksen jossa on kellon kuva :D muuten tottelin ohjetta, mutta ompelin enimmäkseen saumurilla, kun ompelukoneen kanssa yhteistyö on vähän vaihtelevaa. Siksi esim päälle tulleet tikkaukset tuli eri lailla. Kiitos huippuhyvästä kaavasta!

  VastaaPoista
 5. Olipas selkeä ja hyvä ohje! Ja niin mainion näköinen lippis :).

  VastaaPoista